Tweet |
PolinaLion, Rosatom Sürdürülebilirlikten Sorumlu Üst Düzey Yönetici (CSO): Yenilenebilir, hidro ve nükleer gibi düşük karbonlu enerji kaynaklarını değerlendirdiğimizde, nükleer dünyadaki temiz enerji karmasının üçte birini oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol da geçtiğimiz yıl COP26’da nükleer olmadan, iklim hedeflerinde kayma olabileceğini söylemişti. Bu yüzden, nükleer enerji çok önemli. Nükleer enerjiyi özellikle hızlı büyüyen ülkelerde kullanabiliriz. Bildiğiniz gibi, büyük nükleer elektrik santralleri 60 yıl boyunca büyük miktarda elektrik sağlıyor. Düşük karbonu garanti ettikleri gibi, ülkedeki elektrik sistemi için de baz yük olabiliyorlar. Bu açıdan nükleer elektrik santralleri baz yük için hayati olduğu gibi, ekonomik kalkınmaya iyi bir temel olacak düşük karbon katkısı da sağlayabiliyor.
Küçük modüler santrallere odaklandık
Tüm nükleer dünyası şu an küçük modüler nükleer teknolojiye odaklanmış durumda. Rusya’da da durum böyle. Yüzer nükleer elektrik santrallerimiz de iki yıldır faaliyete, küçük ve modüler, 4-5 yıllık kullanım zamanı var ve büyük enerji sistemleri veya büyük ekonomiler olmadığında oldukça kullanışlı. Çünkü büyük nükleer enerji santralleri yaklaşık 2 ila 4 GW arasında elektrik üretiyor, bunun için de belli miktarda elektrik kapasitesine ihtiyaç duyulması gerekiyor. Afrika’da ise, pek çok ülkede bu kadar tüketim yok. Yatırım noktasındaysa, büyük nükleer enerji santrallerinin aslında yatırım maliyeti yüksek, ama 60 yıllık kullanım süresi düşünüldüğünde, tarife ve elektrik maliyeti oldukça düşük kalıyor.
Akkuyu’da ESG kredisi kullandık
Nükleer enerjiyle ilgili asıl önemli olan şey ise, iklim gündemi. Yeşil ve düşük karbonlu çözümleri destekleyen pek çok yatırım fonu ve finansman yapısı mevcut. Şu an örneğin Akkuyu Nükleer Santrali için Rus bankasından 800 milyon dolarlık ESG kredisi sağladık. Nükleer enerjinin enerji dönüşümü için temiz ve yeterli bir çözüm olduğunu bankalar da anlıyor. (Türkiye’de ikinci nükleer santral kurulması konusunda) Karar çok yeni ilan edildi, sürecin oldukça başlangıcındayız. Türkiye’nin yeterli ve düşük karbonlu nükleer enerjiyle küresel enerji dönüşümünde Türkiye’nin de yerini almasından oldukça memnunuz.
Rüzgar ve hidrojen de var
Rosatom olarak Rusya dışında 8 ülkede nükleer enerji santralleri inşa ediyoruz. Yanı sıra nükleer ilaç gibi düşük karbonlu enerji çözümleri ve sürdürülebilir kalkınma çözümlerimiz de bulunuyor. Ayrıca rüzgar enerjisine de yatırım yapıyoruz ve şu anda Vietnam’da bir proje için fırsatları araştırıyoruz. Hidrojen konusu da önceliklerimiz arasında. Rusya’da şu an hidrojen enerjisi konusunda pilot projemiz devam ediyor. Rusya’da net sıfır emisyon hedefi koyan ilk bölge olan Sakhalin’de hidrojen projesi bulunuyor. Hidrojenin nükleer enerjiyle kullanımı konusunda da ar-ge çalışmalarımız sürüyor, şu an test aşamasında, ticari olarak verimli olduğundan emin olduğumuza proje ticarileşecektir.